torsdag 2 oktober 2008

TFF resan 2008:1 Regnbågarna vid Gråda

Resan beskrivs i tre olika artiklar, nedan följer den första dagen.

Efter idoget planerande så gick årets resa för Tjålme Flyfishing Friends till Dalarna och Gagnef. På den tre dagar långa resan stod flytringsfiske i Österdalälven vid Gråda kraftverk efter rymlingsbågarna, smygfiske i Borrsjöån efter öring och regnbåge samt harr- och öringfiske i Djurforsen.
Johan ordnade med boende i vacker dalarmiljö vid Gagnef, det fanns gott om plats för att härbärga fyra flugfiskare utrustade med allsköns fiskeprylar, vadare och flytringar med tillbehör.


"Passa er så att ni inte åker genom turbinerna med de där!
Vi inledde fredagen med att sjösätta flytringarna strax ovanför Gråda kraftverk, det blev en fin höstdag med sol och ljumma vindar. Fikarasterna tas på vattnet där vi snirklar runt varandra i ringarna. Citatet är från en landfiskande Gagnefbo som misstänkt tittade på oss vid sjösättningen.

Efter ett par timmars fiskande var teamet inte lika säkra på att få fisk längre. Från Stockholm hade det fraktats kylboxar i frigolit för att kunna köra hem all den fisk som skulle fångas. Och middagen som skulle bestå av fisk och hemgjord sås à la Johan såg ut att gå i stöpet, och tävligen att den som bärgar första rättkrokade fisk oavsett sort skulle kamma hem segern i form av att slippa diska... Det såg inte ljust ut...

Det var när undertecknad försökte sig på att dra upp en gädda för att slippa disken som vakringarna alldeles inne vid land vid de överhängande träden upptäcktes. Någon kvart senare lyckas jag få en regnbåge att ta min handtvistade nattsländepuppa. efter en stund infernialiskt drillande kan jag landa resans första fisk, en regnbåge som rymt från kassodlingen uppströms och väger ca 2.2 kg. Vilka rusningar!





Nu vänder det för samtliga, fisket bedrivs mer intensivt och riktat mot denna strand och Tomas kan en tid senare efter en häftigt fajt landa en regnbåge på drygt 1.5 kg, den tog på en liten Wolly Bugger. Roine i sin tur lyckas lura en båge på torrfluga men mitt i fajten så kliver den av och det visar sig att tafsen inte höll...






Vi fiskar på tills mörkret ligger tätt över älven och kraftverksmagasinet. Vi är trötta men alla ganska nöjda, vi kan under sköna vänskapliga samtal avnjuta egenfångad fisk till Johans äkta hollandaissås och det är så gott och enkelt att leva! Ett par glas gott vin senare vankas bädden.












4 kommentarer:

Anonym sa...

Kul rapport! har hört så mycket om de där rymlingarna - verkar inte bara vara att åka och hämta längre. Blir fiskesugen, det var ett tag sedan.

Anonym sa...

Hörru den där polarens fisk verkar ju vara större... pennans makt eller?

Är det värt att åka dit? det är väl inte mer än ett par timmar med bilen?

Jonas sa...

tomas... min var större men håller med på bilderna ser de lika ut. Vägde min men min kompis Tomas vägde aldrig sin av någon anledning.. kanske ödmjukhet?

Jonas sa...

tomas dra dit med fiskeklubben vetja! läs senaste FFA där Engström skriver om trolling på Siljan - Då får man mycket fisk.
Fisken man tar nu har ju aklimatiserat sig och är riktigt fin och regnbågen är ju en kämpe!