lördag 20 juni 2009

Historiska öringströmmar och nordan

Nationalpark med bevarad urskog, det blir inte vildare än såhär.

Fungerade camouflage lika vackert som en tavla. Något för ögat att vila på.

Middagen vilande mot gammelstugans flera hundra år gamla virke, en syn som fastnar på näthinnan. Nystekt öring i pannan slår det mesta.


Rolle med en vacker öring, inte alls hans största men 1.6 kg räcker rätt långt... Sista passet på sista dagen slår han till men visst innan dess öring på upp till 1.5kg.

Oskar på tur med en enkommatvåa, troutbum med känsla för var flugan ska presenteras. Oskar toppar på 1.4kg denna vecka.


Catch & Release för att bidra till att en fantastiskt vacker och sedan länge vild öringstam ska bestå.


Plötsligt tittar solen fram och värken i ryggen av allt monotona kastande får sin vila, om författaren somnade in?

1.5kg styrka och skönhet, leendet sitter inte särskilt långt inne.
De mystiska håarna som lockar med sin vilda och vackert tecknade öring, denna vecka är det tio fiskekort lösta av tjugo möjliga - är det det olycksaliga vädret som gör att det inte är fler? Vi kämpar i nordanvinden som konstant ligger på i mellan 10 - 15 meter per sekund (!) och det gäller att hitta platser där det överhuvudtaget går att kasta i detta oväder. Vi vet att det kan vara så här illa , det har hänt förr. Första dygnen faller regnet men vi har kläder och psyket för det.
Värre är det för andra, tre av de andra fiskarna ger upp efter två dagar och går hem igen. Utan att ha känt eller fångat någonting. Förvåning bland oss för visst är det kargt och svårare än vanligt men fisken äter dygnet runt och vi vet var det går att finna... Rolle är skolad av svärfar Sven som upptäckte fisket 1936 tillsammans med Skribenten och på den vägen är det...

Säsongens första nattslädor kläckor och det är ett smörgåsbord för öringen som är så viktigt och det får igång den att jaga...

En klassiker, Royal Coachman, i slutet av trettiotalet nästan det enda som satt i änden på guten.

Det sliter till i linan precis när jag ska ta hem flugan, den har knappt landat förrän det stångar elakt i andra änden långt där ute. Rolle ser mig och undrar om jag vill ha hjälp? Jaa säger jag med darrig röst för det är en av de större öringarna som har fastnat på flugan. En stund senare så håvar Rolle en öring på 1.5 kg och jag är nöjd. Dag två och jag är öringkung. Som om att det skulle vara viktigt såhär på historisk mark där naturen fortfarande härskar. Tills nu ett antal landade öringar på upp till 1.2 kg men denna är otvivelaktigt störst hittills.

Vi drar oss tillbaka i gammelstugan som är nästan lika gammal som urskogen själv. Våra trötta, blöta och vindpinade själar finner ro medan vinden dånar som en dammsugare där utanför. Vet inte om vi skulle klara att fiska med sådan intensivitet om inte kläder och själ fick värmas upp och torka med jämna mellanrum.

Sista dagen - sista passet innan vandringen hem, förr och nu: har har varit här varje år sedan 1968 så det är klart att han vet var han ska gå tänker jag. Mycket riktigt så kommer det en timme senare en Rolle gående med mycket lätta steg och var är det han bär på i handen? 1.6 kg öring som tagit på pålandssidan längs en djupbrant, Rolle visar var skåpet ska stå, hur en lina ska läggas men framför allt visar han på erfarenheten - öringkung 2009.
Tillsammans tar vi ett tjugotal öringar med topp på 1.6, 1.5, 1.5, 1.4 osv -Hatten av, Svartån vi kommer tillbaka!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Sköna bilder och skildringar Jonas från ett fiske med nordan. Karaktär att inte ge upp, men vem skulle göra det med sådana öringar som simmar omkring? Drömvatten.

Roine

Limpan sa...

Sååå kul reportage, lite mycket naturupplevelse beskrivning över det hela va? brukar vara så när fisket är sämre men så var det inte för er. Grattis!

International banking sa...

Fina fiskar fina bilder Jonas ja man kanske skulle börja med flugfiske... Var det Svartån ni besökte igen? :-)

Anonym sa...

Ja sällan har håarna varit så snälla mot oss som i år. Bra snittvikt, många fiskar och inte en tom dag. Trots kortvecka och uselt väder.

Den skoningslösa nordanvinden är det sista man vill ha. Antalet fiskebara platser sjunker till ett minimum så det var skönt att det inte var fullbokat.

Regn och kallt är ok men 15 meter i sekunden är svårt..

För två år sedan snöade det i ett dygn. 2dm snö låg på marken. Vi gick ut och landade fisk ändå. Det snöade inte under ytan.. Tog dessutom på torrfluga.. i snöfall.. galet!

Bra skrivet Jonas, som vanligt!!

Oskar

hagström sa...

Schyssta beskrivningar Jonas! Ja fjällfisket lockar och snart är det dags för min del med. Ha en skön sommar!