tisdag 27 oktober 2009

Norrbyströmmen - CPR

Så var det dags igen, 0600 är bilen fullastad med flugfiskeprylar och Regnbågskung i helvadare vilket fick mig att fundera när vi var på väg till just detta svenska kalkströmsvatten. I ett litet vatten där fisken skyggar för personer på land och där vadningen är förbjuden. Förklaringen är nog så logisk och lyder att han lovat hjälpa Manni med att rensa inlopps- och utloppsgaller från höstens alla nedfalla löv.


En regnig men ljummen dag i slutet av oktober sitter vi på E4:an och diskuterar flugval, vad vi ska börja med på tafsen och hur det ska fiskas. Vi enas om att inleda med torrfluga då temperaturen på upp till 12 grader borgar för att fjädermygg borde kläcka. Vi anländer till den fina anläggningen och dricker en kaffe medan vi tacklar våra spön. Det vakar sporadiskt i homepool och våra fiskenerver spänns naturligtvis en hel del.


Smygfiske, låg profil röner framgång - stod han upp nån gång och fiskade?


Plötsligt smäller det på, nåt stort har tagit den lilla myggpuppan!


Jag tar i fjärde kastet en fin liten regnbåge på en torr fjädermyggsimitation i storlek 16, ganska snabbt tar jag två till i samma storlek medan Niklas lurar upp ett par liknande på myggpuppa i strl 14. Tafsen är 0.14 floucarbon för att lura den skygga fisken - Midgefishing per definition!


Vi ser all fisk i strömmarna eftersom det lugna och mulna vädret inbjuder till det när vi bär polaroidglasögon.

Norrbyströmmen kan ge den där oehört spännande känslan som man kan uppleva i en liten fjälljokk på Sandåslandet när man sakta smyger på en fullt synlig röding eller öring. Små vatten där långa kast inte vinner fördel utan snarare få korta kast för en felfri presentation. Visuellt fiske som man inte kan få uppleva på så många ställen.

Men det är svårfiskat och vi får plocka fram all vår erfarenhet för att lura fler regnbågar. Efter en skön lunch i lodgen med utiskt över homepool och enstaka vakande fiskar så är våra spön riggade med myggpuppor och nappindikator i deg. Det är vad som fungerar bäst då fisken ratat alla andra flugor och då menar jag alla andra flugor för jag är vanligtvis ingen zonkerfiskare men alla sorters färger på Zonkers, Bobies och Nobblers provades med utan framgång. Getingar, nattsländor och alla sorters nymfer provades förgäves.
 

Lånar regnbågskungens C&R håv, i minsta lager är den kan tyckas...




4.1 kg Norrbybåge förevigas och får simma tillbaka i poolen.


En skön bildsvit för Niklas, myggpuppa med flytdeg även här. Ett orange inslag kan vara avgörande.


Niklas med 3.6 kg Norrbybåge, notera CPR greppet - att låta fisken vila i händerna under fotograferingen.

Leenden åker fram när jag tillslut lurar och landar en regnbåge på ca 4.1 kg och Niklas kan asvluta med en mycket fin båge på runt 3.6 kg CPR - Catch, Photo & Release är vad detta vatten handlar om. När mörkret faller något tidigare på grund av omställningen till vintertid kan vi summera upp till tretton fångade regnbågar samt en öring.

Att för egen del ha tagit tre bågar på torrt i strl 16 samt tre bågar på liten myggpuppa är en tillfredsställelse.

Nöjd är känslan som infinner sig när vi sätter oss i bilen på väg mot Stockholm igen.


Catch, Photo and Release - CPR
Vi ses kanske nästa gång?

9 kommentarer:

Fredrik sa...

Man blir sugen av dina berättelser! kanske ska plocka upp spöt igen, risk att det dammar igen för en annan över vintern...

Jimie sa...

Fett!!!

Anonym sa...

Hittade hit via klubbens hemsida, kul skit!

/John

IB sa...

Fan man blir alltid lika sugen Jonas!

Thomas sa...

Schyssta pics! kanske läge att dra igen lite senare Jonas? säg till i så fall, jag hänger gärna med!

Kollegan bredvid... sa...

Analys: han regnbågskungen spöade dig igen va? eller hur?

Jonas sa...

Du han spöade mig i antal men vikten tog jag hem

Inte kan man tävla i fiske :-)

Regnbågskungen sa...

Tävla? Vem gör det? Du får revansch i veckan.

Anonym sa...

Fjädermygga och kräsna regnbågar, det är riktigt kul och inte blir det mindre spännande av att läsa Jonas skildringar. Gillar bilderna på den lilla fjädermyggan i käften och fisken som vilar, har faktiskt inte tänkt på just vilgrepp. /Roine