torsdag 7 maj 2009

Flugornas herre: Flicksländenymfen

Ur min flugask: Flicksländenymfen, i Nedre Rudan är detta mitt första handsval från tidigt vårfiske till sommar för änden på flugtafsen. Senast idag gav flugan två fina regnbågar på knappa kilot på bara en timmes fiske.

Flicksländan hör till familjen trollsländor allmännt förekommande i våra vatten. Längden på flicksländorna varierar från 32 mm till 38 mm. I nymfstadiet, som är det mest intressanta för regnbågsfiskaren, är färgen vanligen grönbrun och imiteras i färgen olive. Den är en av våra tidigast kläckande insekter och kan ses svärma redan i början på maj i 08-området. Så tidigt på våren är inte många andra arter aktiva varför det blir en viktig insekt/föda i regnbågssjön.


Bara larverna är vattendjur och något puppstadium finns inte. Nymferna simmar likt ett litet fiskyngel med hjälp av sina karaktärisktiska ben vilket bäst imiteras genom handtvist eller knappt decimeter långa intag (signifikanta ryck) av linan. Före förvandlingen till flygfärdig insekt så kryper den upp på vegetationen ovan vattenytan, regnbågen patrullerar vass-, gräs- och näckrosebälten i jakten på nymfen.

Viktigare än att binda en perfekt imitation är att imitera de karaktärisktiska simrörelserna som nymfen har. De flesta som får syn på en simmande flicksländenymf i vattnet är övertygade om att de ser ett litet fiskyngel.
Många blir förvånade över hur snabbt nymfen tar sig fram. Huggen på flugan blir aggressivt hårda eftersom regnbågen räknar med att nymfen kan simma undan om fisken inte tar den tillräckligt fort.

3 kommentarer:

hagström sa...

E ru emotolog eller vad det heter... fasen vad massa information om ett litet kryp... nåja gäddorna är fullt upptagna av leken så vad göra?

Jonas sa...

Hörru hagis aka besadragaren, lite kunskaper inom entomologi har inte skadat den flugfiskare som vill "levla" i sina kunskaper... Jobba på de gröna du :-)

Anonym sa...

Blir lite triggad på det där flicksländefisket, en fiskepolare var i Acksjön utanför Södertälje och fiskade med just en sån fluga, bara guldskalle, chenille i oliv och oliv marabou. Ganska snabbt fiskad, ryckigt. Precis rätt, fisk efter fisk, gick på fördärvet. Grannen bredvid fattade ingenting (inte jag den gången).