tisdag 30 oktober 2012

Uppdrag Blekingegädda

Pådrivaren den här gången, idogen reseledare som knåpade med detaljerna var Tomas. Underbara mail med allsköns information om resan och tänkbar packning, planerat fiske från kajaker mm förgyllde den sönderstressade vardagen. Något att se fram emot.

Tomas reseledaren räddar resan, fluggädda på 4 740 gram på resans sista skälvande timmar
En helg i oktober bar det av mot Blekinge, flyg från Bromma till Ronneby och hyrbil sista biten mot Blekinges skärgård. Allt var på plats, storslagna planer, flugor och nya utrustningar skulle blötas för en del och så vädret.... ja Tyvärr visade prognoserna på kav lugnt väder med strålande sol. Om det var vind så var den mycket svag nordan. Blä! Så skulle det också bli.

Stilbild, det alltför fina vädret skänkte många fina minnen. Att glida fram i fiskekajak slår flytring i alla lägen.
Fiskeguiden Gunnar mötte upp oss med kajaker och boende intill Möcklöbron, även han var lite skeptisk till vädret - sådär skeptisk som en fiskeguide kan vara utan att riskera sitt leverbröd. Vi for ut och redan under det första passet dånar ett oväder förbi som får allt och alla att stanna upp. tio sekundmeter, hagel och nollgradigt är en fin brytning på sol och stiltje men lika fort som ett Blekingeoväder passerar var vi tillbaka till sommarsol och blankvatten...

Hagel och stormar mer likt oktober än resten av helgen...
Fisket då? ja vi för våra flugor i allsköns färger över spegelblanka marer med siktdjup på tio meter, var fanns fisken? de såg nog oss långt innan vi överhuvudtaget var i närheten. Det är långt mellan huggen men jag har ändå med jämna mellanrum påslag. Snipor med två gädder på närmare två kilo, inget att skriva hem om...


Vad ska vi välja? för var timme som gick så tittade Johan, Tomas och undertecknad allt längre ned i flugaskarna.
Fiskeguidens tes: Fiskar ni längs den kanten så blir jag mycket förvånad om ni inte får något, å andra sidan är det långt mellan huggen så betyder det att en meterfisk kan kliva på närsomhelst. Teser som får varje fiskare att koncentrera sig och faktiskt leverera trots eländiga förutsättningar.

Mission impossible, inget gäddväder men avkoppling i själ och hjärna.
Tvåa som valde MTX Flash, Blekingeflugan nummer 1
Upplägget var mycket bra. En guide som ordnade med kajaker och körde ut oss till lämpliga delar och coachade oss via mobil. Lagom distans men ändå ett bollplank i främmande vatten.

Kalla morgnar: minus 4 fram till lunch och en svag nordan på det. Höstfiske.
Sju snipor blir mitt facit, vi kämpar på men ingen gädda över två kg syns till. Tomas löser det hela med ett par timmar kvar till hemfärd. Reseledaren visar var skåpet ska stå, en fin gädda sluter cirkeln.

Vädret nästa vecka? Sydliga vindar på 3-6 m/s och mulet...

onsdag 17 oktober 2012

En oktobermorgon...

... kort besök med adrenalinpåslag av det grymma slaget.
Det blir korta pass nuförtiden och lyckan har verkligen varit med mig så här långt. Jag tar bilen till jobbet och passar på utan några egentliga förhoppningar. Ett kort stopp. Det tar ett par trassliga kast innan jag kan sträcka ut, streamern seglar mjukt fram någon decimeter under ytan. Jag förnimmer något och ryggmärgen reagerar, det är en skugga bakom flugan!

Strax efter att mina mentala funktioner satts på helspänn så smäller det till i linänden. En tung kamp börjar och in i håven seglar en mäktig havsöring, digitalvågen noterar 5 755 gram. Yes!
Havsöring i lekdräkt 5 755 gram
Havsöringen simmar tillbaka i samma vatten och jag är åter på jobbet. Ler triumferande mot kollegan vid kaffeautomaten, han skulle bara veta.


Jo iPhone med självslutarfunktion lämnar en del övrigt att önska.


lördag 6 oktober 2012

Oktoberbågar

Ja det handlar om Dammen igen, så lätt att smita ifrån och smyga längs vasskanter. En solig eftermiddag när det är ganska lugnt, inte mycket insekter nu och långt mellan vaken. En illorange flicksländemymf lurar en båge som drillas lägs vasskanten innan det får simma tillbaka.


Udden, rofylld utsikt
 

Avrundning på veckan...

2 620 gram...
Korta stunder av vardagen kan jag vika till mentala pauser, under fredagen finner jag en sådan. Pausen spenderas tillsammans med mitt Orvisspö vid Dammen. Det är en fin dag och en regnbåge på dryga 2,6 kg hjälper mig att minnas denna fredag med ett leende. Vilka fiskar det simmar i Dammen.

tisdag 2 oktober 2012

En timme vid sjön

En timme vid sjön, regnbågarna ignorerar hösten som faller över oss. Bland gula blad och vissnande vass lever de sitt liv i det mörka vattnet. Jag gör ett kort besök och ute på högra udden från inloppet sett visar det sig vara full fart under knappa tjugo minuter av den timme jag är där. Några kilosbågar tar resolut den olivefärgade flicksländenymf som jag presenterar längs näckrosbladen men det är inte förrän jag sätter på en likadan nymf fast med flouorange skalle som det verkligen suger tag. Jag känner direkt att det är en fin fisk och kan strax landa en regnbåge på 1.55 kg, Regnbågen simmar piggt tillbaka.

Regnbåge 2 430 gram...
I kastet efteråt som får nymfen att ploppa strax utanför gräskanten på den lilla ön utanför mig så smäller det till igen, det är en större regnbåge! Kampen är ännu mer intensiv och jag drillar den resolut, för att lyckas med Catch & Release. Fisken fotograferas snabbt av en spänd fångstman 2.43 kg! fin regnbåge som med sina färger matchar hösten på ett bra sätt.

En skön paus i vardagen, hösten är rätt härlig ändå.

onsdag 1 augusti 2012

En kväll i min barndoms å

Kölån rinner bakom vår stuga uppe längs fjällvägen, längre ned bildar den och Mammerån tillsammans Kvarnån. Kvarnån som jag spenderat så många sommartimmar i under mina barndoms somrar. Jag går en kväll längs samma sträckor som då, inte de djupa tungflytande partierna som jag besöker nuförtiden utan de grunda strida strömmarna med små fördjupningar och minisel där jag söker fisken som då. Det är en nostalgitripp och jag förväntar mig inget annat är pekfingerlånga bäcköringar som resultat.
Det hugger som i en barnkammare men fisken här är många år och de måste ta varje tillfälle i akt att äta. bland bäcköringar på upp till 3 hg så nyper en harr på dryga 6 hg till och det känns i grejorna. Under dessa förhållanden en enorm fisk :-)

En blek bäcköring som av kroppsformen att döma har det tufft att hitta tillräckligt med mat i den lilla strömmen. Ett fågel- eller fiskbett har gått hårt åt öringen.

Bäcköring är en vacker fisk

En och annan harr letar sig upp i ån från Ljusnan, denna på 640 gram måste betraktas som stor i denna lilla å

Fiska med barn

Sommar är fiske med barn, familjen är med i varje hörn av semesterveckornas timmar och som sportfiskare är det svårare än man kanske tror att smita ifrån för att själviskt ägna sig åt sin favoritsysselsättning.
Under veckan med segling, dagarna i Dalarna och veckan i vår fjällstuga gör jag så gott jag kan och i år är det de yngre barnen som är mest lockade och därmed mest framgångsrika i sitt sportfiskeutövande. Stolt pappa är jag såklart!
Julia med egenjiggad abborre, mycket lättare att hålla i den när pappa bragt den livet
Abboren har tagit Albins jigg, pappa får assistera den intensiva kampen
Stolt fångstman...
Bäckmete i Kölån, bakom vår stuga i Kölvallen. Albin smyger enligt pappas instruktioner
Bäcköring, en av mina barndomsårs fiskar, och en mycket stolt fångstman.

En natt i Stensån

En kväll i Stensån som mynnar i havet i Båstads utkanter. En fin liten skogså som håller havsöring och lax. Båstads tennisvecka är över och lugnet har lagt sig över stan. Tyvärr gäller det även laxsteget i Stensån som trots högvatten mynnat ut i... ingenting.
Jag har, vis av erfarenhet med mig båda den tyngre och den lättare utrustningen, när jag smyger längs det lugna utloppet så har jag den lättare utrustningen och en svart wolly bugger i tafsänden.
Jag är ensam fram till midnatt då två andra fiskare ansluter, vid ettiden på natten när det mörka går mot det ljusare igen så snärtar det till i tafsänden. En efter en ganska loj kamp kan jag landa en havsöring på 1 560 gram, den bär den stationära öringens mörka färger och är ganska smal.

Stationär havsöring synar land för en stund...
Det vakar en del i mynningen under dessa midnattstimmar men ingen av oss får något mer. All fisk verkar vara i den storleken men bara en behagar bli lurad av våra flugor.

Jag får rapporter om laxsteget i juni, om de  många men mindre laxarna som nu förmodligen är högt upp i den lilla ån, ett annat år är jag här tidigare...

tisdag 3 juli 2012

Rödingjakt i norr

Fantastiskt vacker fjällröding som väger in på 1290 gram, besöket i Lilltjärn gav utdelning i form av enorma hugg och fina fiskar.
Det är en helg i månadsskiftet mellan juni och juli och vi har belägrat Stortjärn med våra flytringar, fyra till antalet. Flugspön med flylinor, femmeterstafsar med spets 0.16. Vi jagar skygg och svåråtkomlig fjällröding. Det enda som är emot oss är vädret som för att understryka den kalla och blöta våren ger oss 15 grader, regn och en isande vind. Vi står emot tappra och vi belönas rejält trots att vi knappast är självsäkra med dessa förhållanden.
Osäker guidning. Galen vandring mellan vinter och vår, lederna är inte återställda och vägen till Stortjärn är inte tydligt utstakad. Vi färdas med intuition.
Våren och sommaren har varit blöt och kall, många av de kläckningar som redan borde ha skett har ännu inte ägt rum. Syrenen har ännu inte blommat i Hede och det är den 29 juni...
Stortjärn ligger inbäddad i högfjällslandskapet och en kraftig vind sveper över vattnet när vi finner den. Trots de svåra förutsättningarna visar sig en del röding när de i stim patrullerar sjön och nymfar. I luften svärmar nattsländor av en liten ljusbrun variant. Det regnar om vartannat och det är tur att det i alla fall är försommar i luften. Vi nymfar med nattslädepuppor och allsköns flugor ur våra askar men det är först när jag sätter på en streaking caddis och lägger den i en av vakringarna som det hugger omgående. Det är en stor fisk som tömmer stora delar av fluglinan från rullen. Jag är egentligen inte förvånad men biter ihop, de andra ligger på andra sidan tjärnen och kan inte bevittna det som sker, att jag knäckt koden.

Jag är på helspänn under hela kampen och kan en stund senare landa en röding som väger 1250 gram.
Det är svårt att landa fisk i flytring med tafslängd på fem meter och 0.16 i tafsspets. I något kast senare (också det mot vak) så landar jag en röding på dryga kilot på samma fluga. Det börjar bra. Tomas plockar två öringar längs ett näckrosbälte. Sedan händer inte mycket mer den första kvällen men vi vandrar vägen åter dagen därpå med våra ringar på ryggen.
Utvilade och förberedda på vind och vatten. Vädret är bättre och vi får perioder med blankt vatten och myriader av rödingvak, vi fångar Johan två respektabla rödingar med topp på 0.85 kg, Tomas fångande fler öringar och Roine drillar upp en 0.9 kgs röding. Jag lurar upp två rödingar på runt 0.9.
Det är en fin kväll och fantastiskt att ljudlöst glida omkring i flytringen och försöka pricka vak. Vilken medelvikt. Den kyliga sommaren bräcks av när vi avnjuter Johans espresso vid middagspausen, makalöst.
När jag driftar av en myrkant kliver en stolt älgko med sina två kalvar ned till vattnet, i bakgrunden hoar göken frenetiskt. Vildmark - långt ifrån vårens sjuka mängder jobb.

Roine lirkar upp en fin röding ur det mörka Stortjärns vatten, nio hundra gram plus på torrt och vak.
Stortjärn pekas ut, hur vi ska ta oss dit. Föga anar vi då att den ska ge oss rödingar med medelvikt på kilot och respektabla öringar. Alla på vak och torrfluga/nymf.
Johan kör #flytringmedstil och visar upp en röding på 900 gram plus.
Vatten är bra när det strömmar eller fyller mystiska tjärnar, inte när det öser ned och tvingar oss till irrfärder i bil. Värdefull fisketid kastas bort.
Vattnet är högt i Ljusnan och de andra strömmarna som vi besöker, det visar sig att tjärnarna är mer lättfiskade trots sitt grumliga vatten. Sediment och annat gojs från omliggande myrar färgar tjärnarnas vatten till oigenkännlighet. Ett pass i Ljungan ger inget mer än ett vansinnesvadande och regn i nacken. Likaså besöket i Råndan är en besvikelse med endast barnkammaröring och mindre harr i protokollet.

På ren korta visitens sista pass är vi åter till tjärnarna, på schemat står en gammal favorit som vi lägger ett kvälls- och nattfiske i. Lilltjärn. Det visar sig vara rätt val.
#fikamedstil, det blev många pauser i Stortjärn i väntan på rödingen. Tomas jockar spritköksgulasch till flytringsmaffian.
Röding på 1000 gram plus synar världen för en stund, stimmen av röding stryker någon meter från flytringarna och ibland är det bara att doppa flugan.
Framåt åttatiden på kvällen börjar det vaka och jag är först ut med en fantastiskt vackert tecknad fjällröding på 1290 gram. Vi står utvadade och väntar in stimmet som rör sig över tjärnen. Fram till två på natten har vi ett bra fiske, jag tar två öringar på 800 och 900 gram, Johan tar en öring på 970 och Tomas två öringar ca halvkilot. Vi får alla en del mindre röding.
Regnbågen reser sig över himlen
Trassel i natten, ibland är det inte bara svårt med tafsen...
Catch & Release i Stortjärn
Roine kör fisk i fjällnatten...
Tomas lirkar upp öringar längs Lilltjärnens kanter.

Röding från Stortjärn, 1250 gram. Mötte sin baneman i form av Streaking Caddis.
En av nattens jägare, 900 grams öringen patrullerade några meter från där jag stod utvadad i Lilltjärn och den kunde inte motstå flugan som hamnade mitt i vakringen
Tjärnen är trollskt när lugnet lägger sig äver tjärnen och dimman sveper in eller när en enorm regnbåge reser sig över vattnet mellan ösregn och solsken. Det är inte mer än fyra grader i natten när storöringarna patrullerar längs gräskanterna.
Vi står utvadade och gör kanske tio kast i timmen.
Vi belönas alla med en av flugfiskets finaste upplevelser.
Fiskeminnen för livet, rödingjakt i norr...

torsdag 8 mars 2012

Randigt öringfiske: Grov abborre på fluga

Får en timme över men skärgårdens hot spots ligger på längre avstånd än Strömmen gör, ger mig av för att kanske ha turen att motionera någon vinterståndare i alla fall. Våren är här och öringfisket lockar efter förra veckans rödingpimpel. Brasfiskare som jag är - fluggrejorna är i ordning och jag kommer snabbt iväg. 90 minuters kvalitetstid blir av idag.

B3-bonker och storstadsabborre – en självklar kombination i köldstelt vatten
När jag kommer ned till vattnet blåser det hårdare än jag förutsatt mig, det är svårt att kasta med en sexa och den nollgradiga värmen blir med ens kyligare när vindarna piskar. Första kastet blir misslyckat men jag låter ändå vinterflugan B3-bonker sjunka ordentligt länge. Efter tre lååångsamma handtvist smäller det till i linan. Fisk! I första kastet! Av de ivriga knyckarna att döma tror jag att det är en regnbåge men när fisken visar sig i ytan en stund senare så är det en enorm abborre! När man som jag inte fiskar abborre så ofta längre blir jag uppspelt - det är oerhört svårt att uppskatta vikten när den rusar omkring i vattnet, stor är den hursom och är det personbästa?

En stund senare lägger den plötsligt av, hjärtinfarktliknande stopp. Den glider in upp och ned i håven och alla försök att låta den simma tillbaka är verkligen dödsdömda. Vi var två om att tycka att det är snorkallt idag.

Kasten läggs längs med iskanterna, spännande fiske...

Nöjd fångstman med abborre på 1 332 gram - på fluga. Tack Oscar som kom förbi och förevigade stunden.
Gick bom på havsöring idag men känner mig mycket tillfredsställd ändå, grov abborre (1 332 gram) på fluga i nollgradigt vatten i början på mars – galet!

Personbästa på abborre 1 450 gram tog jag för tiotalet år sedan då jag riktade fisket med jigg, blir lätt sugen att falla in på det spåret igen - vilken kämpaglöd det är i den fisken! 

söndag 4 mars 2012

Rödingfrossa & Sportlov

Självaste skottdagen 2012 levererar, lika dött i hålen hela eftermiddagen. Ett hugg och en stor fisk; röding 1090 gram. Skymningen har kommit längre än vad bilden visar, jag bär pannlampa.
Vecka 9 är klassisk skidåkarvecka där hela familjen umgås i backarna. Det är också tid för isfiske på metertjocka isar på fjällsjöarna, jag vek några timmar här och där och styrde kosan mot Västsätern i Hede och sjön Fillingen...
"Leta efter´n gamla hålen mitt ut på´n vetja, där liggern grundtoppen" sa kusinen...
Söndagens enda fisk, minus tolv grader och alla fiskade på grundflaken. Jag tog det gamla hålet ovanför grynnan som tipsen sa. Tjong! på fyra meter, röding 1185 gram.

Vacker solnedgång, det visar sig att sen eftermiddag är bäst - de morgonpass jag plöjer ger några mindre rödingar upp till sju hekto. Ett race med 11 rödingar i samma hål (!)

Kusinen ordnar direktimport från Jemtlands Fiskeverkstad, finfina grejor de gör...

onsdag 1 februari 2012

Spännande kikpimpel i Norrbyströmmen

Enskede 06:30: -14 grader. 23 mil senare. Motala 09:00: -4 grader. En sol vågar sig fram bland molnen som ska släppa ifrån sig en snöfront senare under dagen. Det värmer, eller det känns som att solen faktiskt värmer. Bilen är full med fiskegrejor men främst pimpelutrustning. Isarna ligger på Norrbyströmmens pooler och jag ska sightfiska med mormyska på den tunna isen. Dubbla ombyten och extra borrskär - jag är beredd att klara mig om jag går igenom eller om borren slår i strömmarnas grunda botten.

Mormyskan agnad med maggot, två decimeter från min nästipp
Första timmen händer... ingenting. Jag provar isarna med den medtagna isbillen, isarna varierar mellan 2-10 cm men går alldeles utmärkt att röra sig på.
Klockan 10 precis som att en väckarklocka har slagit till så börjar plötsligt stim av regnbåge att patrullera framför mina ögon, ja någon decimeter ifrån min nästipp visar sig de breda prickiga ryggarna. De nonchalerar, puffar till eller attackerar stenhårt den lilla röda mormyskan som med sina minimala men förföriska knyckar fångar deras uppmärksamhet.

Chocken, efter att ha stirrat ned i ett dött hål en tid, när en ny regnbåge visar sig på någon decimeters avstånd är stor. Det är svårt att inte vara på helspänn, en del fiskar som jag ser i sjuans pool är stora, kanske uppåt 4.5 kg... men de tar inte.

En regnbåge på 2,2 får syna dagsljuset en kort stund
Mellan tio och två tar jag 12 regnbågar på iskfisket och två på fluga (ESL). Samtliga isfiskade regnbågar ser jag när de hugger, deras prickiga teckning mot den ljusa botten. Det är en helt fantastisk upplevelse som slår det mesta i fiskeväg.

3,3 kg, personbästa på is för min del, tagen i Homepool. En enormt tjock hona som ska sprida sin rom när våren närmar sig. Hon simmar tillbaka efter fotografering och vägning.
Under de fyra timmarna som aktiviteten är hög under isen så tar jag tolv regnbågar men topp på 3.3 kg, 2.2 kg, 2.1 kg osv samt två på flugfiske i de isfria inloppen till poolerna 3 och 4. När klockan slår två försvinner solen och snön börjar falla, det förannonserade snöfallet tågar in och jag packar ihop.

Bekväm ställning i pool 6, tar inte direkt ut mig fysiskt denna fiskedag.

Första fisken upp är en hane som tar på blinkpirken, efter det är det mormyska som gäller

Mormyskan heter Mintuu, ägnar Jemtlands Fiskeverkstad en tanke. Vilket vapen.
Jemtlands Fiskeverkstad stöder Älvräddarna (Plusgiro 73 65 73-7), det är bra.