torsdag 26 mars 2009

B3-Bonker, upphovsmannen talar ut...

Ja, jag ska erkänna att jag är upphovsmannen till flugan med det fula namnet.


Visst det är inget nytt mönster, det bygger på det klassiska mönstret Wolly Bugger fast med en färgkombination som är attraktiv för ostkustens havsöringar.

Originalmönster, bindbeskrivning:Krok: Partridge Saltwater Shrimp strl 4
Stjärt: Marabou Fire Orange samt två strån flashabou
Kropp: Chenille svart samt svart palmerlindat hackel säkrat med korslindad nylon i 0,15
Huvud: Guldskalle 3 mm
Bindtråd: Svart

BindtipsGenom att krysslinda en bit nylonlina genom palmerhacklet så skapar man en mer hållbar fluga som bättre står emot havsöringens vassa tänder. Genom att lägga en droppe superlim längst in på marabout intill kroppen kan man undvika en maraboustjärt som hänger upp sig i krokböjen. Kroken jag rekommenderar har ett större krokgap än en vanlig streamerkrok och är saltvattensbeständig, det större krokgapet medför en bättre krokning och färre tappade fiskar enligt min mening. Underskatta inte att lägga in några få strån flashabou i stjärten, jag är helt övertygande om att det ökar attraktionen ytterligare.

I min ask finns varianter där färgen bytt plats (Svart stjärt och fire orange kropp/hackel) eller där en fire orange kula alt en mörk tungstenskula ersätter guldskallen. Under den kallaste perioden så fiskar jag den oförtyngd dvs utan skalle för att den ska kunna simma rikigt grunt och långsamt utan att fastna i botten. De största flugorna i min ask är närmare åtta cm medan de minsta binds på en tians krok och inte mäter mer än 2 cm i längd.
Nicholas Jändels, Allt Om Flugfiske, plåtning av B3-bonker

Storyn...
Hur kom den till? En oktoberkväll 2001 i fiskebutiken som då hette Stockholms Sportfiskebutik satt jag tillsammans med butiksföreståndaren och fiskekompisen Peter Berggren och spånade om effektiva havsöringsflugor. Fram tills dess hade jag mest fiskat med transparenta mönster som Spiggimitationer året runt medan Peter gärna öppnande det nedkylda vinterfisket med t ex en gul Zonker. Vi lärde oss mycket av varandra genom att fiska tillsammans.

Runt den här tiden var ett av de mest popuära havsöringsdragen den röd-svarta Sandgrävlingen, draget låg framför oss på bordet och vi funderade över effektiva mönster att ta med på morgondagens fisketur. Sagt och gjort under många garv knöt jag ihop en Wolly Bugger i Fireorange och svart och döpte den snabbt till "B3-Bonker".

Dagen efter fiskade jag och Peter på Muskö och jag landade en blanking på närmare tre kg på flugan. Samma kväll hade vi en kurs i flugfiske efter havsöring inom ramen för Sportfiskeskolan/ Stockholms Sportfiskebutik och namnet var satt och kommunicerat. Den säsongen landade jag över tjugo havsöringar på flugan där mer än hälften var blankfisk som fångades i skärgården. Under en tid band jag och sålde flugor i butiken och färgkombinationen spreds under namnet B3-Bonkern.

På bilden: Wollybugger i varianterna oliv samt B3-Bonker, Rävhårsstreamern i grizzly samt Spiggen och en naturfärgad Zonker. 40 spänn styck - som hittat!
Varför namnet B3-Bonker?
B3 är ett uttryck som används i Stockholms Ström och står för Bilar, Besor och Betong - B3, (finns på www.fiske.nu/fks) och i min värld var en fluga med klara attraktionsfärger en fluga för tröga vinterståndare (läs besor*). Visst hade jag landat många fina blänkare på färgglada flugor under tidigare kalla vintrar men namnet lät roligt och medgav en del häcklande vilket jag gärna stod ut med.

Under en flugbindarkväll med Nedre Rudans fiskeklubb påminde mig fiskekompisen Niklas Larsson om att jag faktiskt är skyldig till mönstret. Idag generar en sökning på B3-Bonker närmare fyrtio träffar på Google och det är kul att se att en del kända fiskeprofiler som jag inte träffat refererar till mönstret. Flugan är idag ett förstahandsval hos många av mina havsöringsjagande kompisar (inte bara under den kallaste vintersäsongen) och visst fungerar den lika bra på annan prickig fisk...

Grabbarna i Troutbum-filmerna väljer en Wolly bugger om de bara får ha med sig ett enda mönster oavsett vilken fisk de ska fånga. Borde maila dem om att sprida färgkombinationen vidare...
* besa = utlekt, mager och som föda otjänlig havsöring

Jonas Gavelin

Citera mig gärna men ange källa.

7 kommentarer:

Niklas sa...

Måste kännas skönt att få lätta ditt hjärta lite. Det är verkligen ett effektivt mönster du skapat och jag tycker personligen att namnet är lite charmigt. Som kuriosa kan tillägas att jag och tre andra lyckades fångade 22(!) öringar på en helg första gången jag provade färkombinationen. Alla utom en hög på b3an...

Besakungen d.ä. sa...

vet ju att du slog ihjäl en jävla massa besor i Strömmen när du var mindre, namnet passar förstås!

PS snyggt foto på flugan DS

Öringkungen sa...

Läge för en Besabum film eller?
:-)

seeya

HaLster sa...

Det är i sanning en fin fluga du skapat. Har alltid ett par exemplar i mina askar och de levererar nästan varje gång de får simma. Tack för det Jonas!

Mvh
HaLster

HARRy sa...

Tjena Jonas rykten går att du dragit den sanna storyn. Tänk att du och lillpeter satt och klurade inte förvånad över resultatet. Flugan är skön håller med om det

Anonymous sa...

Den där såg ju skön ut. Ska prova att göra en ghettovariant på den =) Rikard / strömmen

Anonymous sa...

Tänk vad man finner på nätet, hade hört om flugan, fiskat med den och sen sa polarn att storyn fanns där!

Pär som fiskar på västkusten, PS såg att du också kör Stensån ibland - fin liten sträcka där DS